ŠMIGOVEC: Obec napokon s presídlením dreveného chrámu do Ľutiny nesúhlasí

01.02.2012 Snina

Šmigovec 1. februára (TASR) - Gréckokatolícka cirkev sa rozhodla premiestniť nevyužívaný drevený chrám z obce Šmigovec v okrese Snina na pútnické miesto Ľutina v Sabinovskom okrese. Chátrajúci objekt vyhlásil v uplynulých týždňoch Pamiatkový úrad SR za nehnuteľnú národnú kultúru pamiatku a cirkev ho plánuje na novom mieste zrekonštruovať. S premiestnením chrámu pôvodne obec Šmigovec súhlasila, avšak nakoniec svoj názor zmenila. Ponechať pamiatku na svojom pôvodnom mieste dnes oficiálne navrhlo aj Združenie inteligencie Rusínov Slovenska (ZIRS).
Podľa slov hovorcu Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomíra Petríka chcú sakrálnu stavbu zo Šmigovca premiestniť do Ľutiny, kde postupne rastie miniskanzen 50 gréckokatolíckych chrámov. \"V Šmigovci majú veriaci nový chrám a pôvodný drevený už roky chátra. Ide nám preto o jeho dlhodobú záchranu, ako i zviditeľnenie, a v Ľutine na to vidíme v tejto súvislosti najlepšie podmienky,\" uviedol pre TASR Petrík s tým, že chrám najprv plánujú rozobrať a následne zrekonštruovať.
Aj keď s premiestnením chrámu na sklonku minulého roka obec Šmigovec súhlasila, obecné zastupiteľstvo vyjadrilo k tomuto zámeru v sobotu 21. januára nakoniec odmietavý postoj, o čom informovala samospráva v rámci podaného odvolania Krajský pamiatkový úrad v Prešove, ako aj Ministerstvo kultúry SR. Podľa slov miestneho starostu Michala Pidaniča viedlo obec k tomuto kroku niekoľko dôvodov.
\"V súvislosti s premiestnením chrámu sme si dali podmienku vrátenia ikonostasu, ktorý putoval z jeho priestorov asi v roku 2004 k reštaurátorom. Po oprave mal byť umiestnený v našom novom chráme, no v posledných dňoch nastali pochybnosti, či sa ikonostas do obce vráti, alebo nie,\" uviedol na margo postoja obecných poslancov Pidanič. Zároveň dodal, že viacerí Šmigovčania, ktorí vlani súhlasili s presídlením sakrálnej stavby v rámci podpisovej akcie, nevedeli, že ho predtým vyhlásil pamiatkový úrad za národnú kultúrnu pamiatku.
\"Sme presvedčení, že ani z umeleckého, ani z architektonického hľadiska neobstojí umiestnenie ikonostasu v novom chráme v Šmigovci, ktorý má kruhový pôdorys a modernú architektúru. Pôvodný drevený chrám by zároveň vo veľkej miere stratil svoju hodnotu bez tohto ikonostasu,\" povedal Petrík s tým, že gréckokatolícka cirkev v uplynulých rokoch spolufinancovala jeho opravu bez príspevku obce.
Odmietavý postoj k preneseniu chrámu zo Šmigovca dnes zaujalo zaslaním listu premiérke Ivete Radičovej aj ZIRS. \"Drevený chrám je pre Rusínov dôležitým dedičstvom, odkazom pre súčasníkov aj pre budúce generácie. Je spätý s miestom, kde sa narodili, žili, zomreli a kde sa vracajú ich potomkovia pri hľadaní svojej identity a koreňov,\" uvádza sa v ich stanovisku. Podľa názoru pamiatkarov je rozhodnutie o umiestnení chrámu v súčasnosti plne v kompetencii cirkvi ako jeho vlastníka. \"Odvolali sme sa, uvidíme ako to nakoniec dopadne,\" uzavrel starosta Pidanič.
 

Vyberte región

mark